Monday, February 01, 2016
Tahukah Anda? Kelebihan Daging Kambing
Mereka yang berpangkat doktor menyarankan kita supaya mengelakkan dari
memakan daging kambing, kerana daging kambing boleh menyebabkan panas
badan. Ada juga doktor yang mengatakan kandungan lemak dan kolesterol
pada daging kambing tinggi serta seringkali daging kambing dituding
sebagai penyebab darah tinggi dan sakit jantung.
Sebenarnya, daging kambing adalah makanan kegemaran Rasulullah S.A.W.
Setiap sunnah nabi mesti ada kelebihannya. Oleh kerana orang barat
(yahudi) tidak mahu kita ikut sunnah nabi, pelbagai kenyataan mereka
keluarkan. Tetapi hakikat sebenarnya banyak manfaat, khasiat dan kesan
daripada kambing sama ada memakan dagingnya atau digembala sehingga ia
digelar terapi kambing.
Daging kambing adalah daging yang paling baik
Kajian dari Persatuan Jantung Amerika menyatakan, daging kambing baik
untuk mereka yang mempunyai masalah berkaitan jantung. Ini disebabkan
daging tersebut tinggi kualiti proteinnya dengan nisbah kandungan lemak
yang sihat. Struktur molekul daging kambing yang berbeza menjadikan
daging kambing lebih mudah dihadam. Ia juga amat sesuai untuk mereka
yang menjaga kesihatan. Bukan setakat itu sahaja, malah jika
dibandingkan, daging kambing mengandungi zat besi dan kandungan potasium
yang rendah kandungan mineralnya. Dagingnya lebih pejal dan lebih
rendah kalori daripada daging lembu dan ayam tanpa kulit. Kesemua asid
amino yang diperlukan ada di dalam daging kambing.
Pengurai Kolestrol Tepu
Daging kambing yang rendah kandungan protinnya menjadikan ia terkecuali
daripada membentuk sebarang ikatan kolestrol akibat amalan pemakanan
yang tidak sihat.
Ikatan kolestrol tepu boleh dielakkan sekiranya Omega 3 terdapat di
dalam darah, tetapi Omega 3 tidak mampu mengurai kolestrol yang telah
terbentuk. Hanya ikatan hidrogen dan karbon (kolestrol lembut) sahaja
yang boleh menguraikan ikatan hidrogen dan karbon (kolestrol kasar).
Oleh itu, kolestrol yang terbentuk dalam badan tidak boleh diurai dengan
sebarang bahan melainkan dengan kolestrol kambing sahaja.
Vitamin C dan chitosan yang digunakan untuk menyelaputi protein boleh
mengakibatkan pembentukan kolestrol yang lebih bahaya sekiranya ia
diserap oleh darah. Sekiranya kandungan kolestrol tepu jenis ini banyak
terdapat didalam darah, ia boleh mengakibatkan masalah jantung.
Sodium yang digunakan untuk mengawet daging serta untuk menyedapkan rasa
daging akan membentuk kolestrol tepu yang halus. Biasanya kaedah ini
digunakan untuk membuat daging burger. Selain itu memakan makanan yang
tinggi protein yang dicampurkan dengan perasa makanan seperti MonoSodium
Glutamat (MSG) juga akan membentuk kolestrol tepu yang sangat halus. Ia
boleh dipam naik ke bahagian otak dan sekiranya tersekat, ia boleh
menyebabkan strok .
Pencegah Penyakit Darah Tinggi Dan Obesiti
Kolestrol kambing boleh menguraikan kolestrol dalam darah yang menjadi
punca kepada penyakit darah tinggi. Kolestrol kambing yang menguraikan
darah yang tercemar dengan kolestrol tepu akan menyebabkan isipadu darah
meningkat. Pesakit darah tinggi yang mengambil daging kambing akan
mengalami gejala penguraian akibat peningkatan isipadu darah seperti
pening.
Walaupun daging kambing bertindak sebagai pengurai protein yang terbaik,
tetapi pesakit darah tinggi yang tidak tahan dengan kesan pembongkaran
penguraian ini dinasihatkan agar tidak mengambil daging kambing sebagai
terapi. Tetapi bagi mereka yang tidak mengalami masalah tekanan darah
tinggi dinasihatkan agar mengamalkan pemakanan daging kambing untuk
mengelakkan penyakit darah tinggi.
Lemak di bawah permukaan kulit terbentuk akibat kolestrol yang gagal
dicerna oleh hati. Ia akan menyebabkan masalah obesiti (kegemukan) jika
terdapat dalam jumlah yang banyak. Pesakit obesiti yang mengambil daging
kambing akan mengalami masalah tekanan darah yang tidak stabil dan
turut mengalami pening kepala akibat kesan pembongkaran kolestrol tepu
oleh kolestrol kambing. Selain itu, daging kambing akan membakar lemak
yang berlebihan dalam badan. Kesan pembakaran lemak akan mengakibatkan
gejala pembongkaran seperti panas badan, berpeluh dan telinga
berdengung.
Mencantikkan Kulit
Vitamin C semulajadi yang tidak teroksida juga terdapat dalam daging
kambing. Vitamin C tidak teroksida amat penting untuk pembinaan dan
ketahanan sel kulit. Vitamin C yang tidak teroksida akan menyeimbangkan
dan mengurangkan bebanan fungsi hempedu serta mencantikkan kulit.
Pengambilan protein yang secara berlebihan akan menyebabkan ia tersimpan
di bahagian bawah kulit akan mudah teroksida dan bertindak balas dengan
sel kulit untuk membentuk tenaga. Proses ini akan mengakibatkan kulit
kelihatan hangus dan gelap sekiranya berjemur di bawah sinaran matahari.
Vitamin C daripada daging kambing akan memberi lebih ketahanan terhadap
kulit daripada bertindak balas terhadap protein yang terkena cahaya
matahari.
Mengamalkan memakan daging kambing adalah salah satu cara semula jadi untuk mendapatkan kulit yang lebih putih dan cantik.
Meningkatkan Rasa Kasih Sayang Dan Kegembiraan
Sistem darah (NW18) berkaitan dengan kawasan Thalamus (NW3). Thalamus
berfungsi sebagai penjaga kasih sayang. Sistem darah yang sihat dan kuat
akan memastikan bahagian Thalamus juga kuat dan membantu mewujudkan
perasaan kasih sayang.
Jantung akan menjadi lebih lembut dan lancar pergerakannya apabila
menerima kolestrol daging kambing. Jantung yang lembut akan mewujudkan
perasaan yang gembira. Jantung yang lancar pergerakannya akan mudah
tersentuh dan terpesona dengan sesuatu yang mengusik perasaannya. Oleh
itu ia akan membahagiakan dan mewujudkan perasaan kecintaan (kasih
sayang).
Mereka yang mengamalkan pemakanan daging kambing akan merasa tenang dan
gembira serta mudah merasa getaran kasih sayang. Amalkanlah pemakanan
daging kambing sekiranya menghadapi masalah sukar merasai nikmat kasih
sayang dan getaran kecintaan.
Inilah tipu helah yahudi untuk menjatuhkan umat islam terutamanya.
Wallahu'Alam.
Disediakan oleh : PeneranganPemudaSEREMBAN
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment